Művészet terápia

A művészetnek számos kifejezési formája van, amely segíthet abban, hogy hatékonyabban, sokszínűbben és boldogabban élj. Ebből egyet emelnék most ki, amely nagyon jól jöhet a mindennapok során.

Sok esetben lehet probléma, hogy nem vagy képes – akár magadnak sem – pontosan, röviden megfogalmazni a mondanivalódat. Ha pedig másokkal kell megértetned valamit, sokszor úgy tűnik, mintha a süketek párbeszéde zajlana. Vagy túl bonyolult módon, vagy túl egyszerűen, a lényeget kihagyva szólunk a másikhoz. A saját gondolataink szűrőjén toljuk keresztül a mondanivalónkat. Ezt, mint minden mást lehet és kell is tanulni, gyakorolni.

Ebben, a pontos, tömör fogalmazásban segít a haiku – módszer

A haiku egy japán versforma. Különlegessége, hogy pontosan három soros, és minden sorban meghatározott szótagszám lehet csak. 5 – 7 – 5. Ne tévesszen meg, hogy a fordítások során gyakran nem lehet pontosan visszaadni a szótagszámot az értelem és a művészi érték megtartása mellett.

A lényeg: gondolatok 3 sorban

Témája jellemzően egy pillanat, egy érzés, egy gondolat. Ezt sűríti bele ebbe az 5 -7 – 5 szótagba. Szerintem ebből már ki is találtad, hogy mi a módszer lényege. Ha látsz valamit, ha gondolataid támadnak,: fogalmazd meg így.  Nem kell, hogy rímeljen. Ne a művészi értéket keresd! Ehhez nem kell művészi véna, csak alsós nyelvtantudás. Még csak az 5 – 7 – 5 formához sem kell feltétlenül ragaszkodni, csak a 3 sorhoz.

Előnye, hogy bárhol csinálhatod. Utazás közben, boltban, értekezleteken. Szórakoztató szellemi játék, és hatékony módszer. Tapasztalatból beszélek, évek óta alkalmazom. Ezt például egy havazás juttatta eszembe:

A fehér pelyhek

fényképpé pöttyözik hát

a mindennapit.

 

Menni fog, hidd el. Csak vágj bele! Veszteni nem tudsz rajta, és mókának sem utolsó.

schunder.laszlo@gmail.com

06 70 626 81 46

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s