Új gép a raktárban?

Lehet, hogy egy új gép ára áll a te raktáradban is? Jó kérdés, érdemes utánanézni. Pár évvel ezelőtt volt egy érdekes esetem. Szerszámot akartunk beszerezni egy gyártási folyamathoz. Ezeket a masinákat úgy kell elképzelni, hogy nagy, drága és bonyolultan megmunkálható vasdarabok, amik nagyon nem olcsók. Egy kis céget akartam megbízni a gyártással, mert nagyon jó minőségben és gyorsan dolgozott. Az ár nem volt a legolcsóbb, de annyival hamarabb tudta vállalni a szállítást, hogy megérte a különbözet a kínai versenytárssal szemben. Igen, de ekkor jött egy probléma. Nem tudta megfinanszírozni, mert nem volt készpénze. Amikor meglátogattam a telephelyét, ott a raktárban sok millió forintnyi alapanyag várakozott, a rajtuk lévő por alapján nem kevés ideje. Kábé annyi, amennyiből bele tudott volna vágni a bizniszbe.

Ez a probléma lehet, hogy többeknek ismerős. Egy induló vagy fiatal vállalkozás, legyen az gyártás vagy webshop, mindig szűkében van a pénznek. Viszont rengeteg cucc áll a raktárban. Ezért érdemes megismerkedni két fogalommal. Ezek pedig „Raktárkészlet forgási sebesség”, és a hozzá kapcsolódó „Átlagos készletállomány” Nem kell megrémülni, a röhejes nevük ellenére nem bonyolult dolgok. Főleg, mert ha megértedd őket, több pénzed lesz, és az egy vállalkozónak jó motiváció tud lenni.

Fogalmak

Átlagos készletállomány: Az az összeg, ami általában bent áll a raktárban. Például az én egyik vállalkozásom egyedi telefontokokat készít. Ehhez a nyers tok az alapanyag. Hétfőn van 10 Samsung tokom, az értéke 10000 HUF. Kedden eladok kettőt, ezért a keddi érték 8000 HUF. Szerdán jön a GLS, és hoz még 5 tokot. Most 13 000 HUF a készletérték, és ez így marad péntekig. Tehát a héten az átlagos készletértékem: (10 000 + 8 000 + 13 000 + 13 000 + 13 000)/5 = 11 400 HUF. Ennyi pénzem fekszik a nyers tokokban. Nem kell feltétlenül naponta számolni, ha nincs megfelelő IT háttered, akkor ritkább periódusok is megteszik, heti, vagy netán havi. Persze, minél gyakoribb a mérés, annál hatékonyabb.

Forgási sebesség: Okés, most azt már tudom, hogy mennyi pénz áll a polcon. De az ott halott pénz, csak nem énekel, így jön a következő fogalom, a Készletforgási sebesség. A héten 2 darab tokot adtam el, darabját 3500 HUF-ért. Vagyis az árbevételem 7000 HUF. (Figyelem, itt a nettó árbevételt kell nézni. A példa kedvéért egyszerűsítek!)

Matek

Most jön a bonyolultság. KÉT módon is kiszámollhatod, hogy jó-e neked vagy sem. Az egyik a Fordulatszám, a másik a Forgási idő. Mindegy melyiket nézed, mindkettő hasznos.

Fordulatszám: Egy időszak alatt hányszor fordult meg a pénzed. Azaz hány alkalommal termelt neked hasznot. Ez pont olyan, ahogy a neve mutatja, minél több, annál jobb. A kiszámítása az alábbi körmönfont módon történik: Nettó árbevétel / átlagos forgási sebesség. Vagyis a korábbi példámat továbbgörgetve: 7000 HUF / 11 400 HUF = 0,61. Eléggé siralmas. Mi lett volna, ha alacsonyabb a készletem, és nem rendelek +5 tokot? Az átlagos készletállomány így alakult volna: (10 000 + 8000 + 8000 + 8000 + 8000)/5 = 8 400 HUF. Ha ezzel osztom a bevételemet: 7000 / 8400 = 0,83. Jobb egy kicsit, nemde?

Forgási idő: Ha nem arra vagy kíváncsi, hogy egy adott időszak (hét, hónap, év stb) alatt hányszor fordul meg a pénzed, hanem arra, hogy hány napig tart, míg a berakott pénz megfial, kicsit változtatni kell a képleten. (Átlagos készletállomány * időszak napjainak számával)/nettó árbevétellel. Vagyis: (11 400 HUF * 5 nap) / 7000 HUF = 8,1 nap. Ez annál jobb, minél alacsonyabb érték. Ennyi nap alatt dolgozik meg neked a teljes összeged, amit a készletbe toltál.

Mihez kezdj ezzel?

Javítsd. Vagy adj el többet, vagy legyen kevesebb a készlet. Biztos, hogy kell ennyi cucc neked? A példánál maradva, ha azt az 5 000 HUF készlett nem Samsung, hanem Huawei tokba tolom bele, és abból eladok két darabot, az komoly extra profit, ugyanannyi pénzből. Vagy veszek belőle reklámot, és hozok még három vevőt. Nézd meg, hogy hol túl nagy a készlet, és gondold át, mit tudsz tenni a csökkentés érdekében.

Multis okosság

Ha nagy vagy és te diktálsz, akkor itt jól lehet játszani a fizetési határidőkkel. Például 60 napra fizeted ki az árut, és a forgási sebességed 10 nap. A hasznod 20%. Vagyis beletolsz egy millát áruba, eladod 1,2 milláért, majd megint veszel 1 milláért amit szintén eladsz. A 60 nap alatt 6 alkalommal teszed ezt meg. Vagyis lett 7,2 millió forint árbevételed, mire AZ ELSŐ számlát ki kell fizetned. Jó buli, nem?

TL;DR

Legalább havonta számold ki az átlagos készleted értékét, majd ezzel a számmal oszd el a havi nettó árbevételed. Minél nagyobb az eredmény, annál hatékonyabban bánsz a pénzeddel.

Ha részletesebben érdekel a téma, és hatékonyabbá tennéd az ellátási láncodat, itt megtalálsz: schunder.laszlo@gmail.com

2 thoughts on “Új gép a raktárban?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s