Nem mindig a vevő a nagy hal…

Okulj mások hibáiból!A chipek hiánya kiválóan megmutatja, hogy az üzlet törvényei mindenkire érvényesek, mérettől függetlenül. Mit tanulhatsz kis és közepes vállalkozóként a komplett autóipar kálváriájából?

Kis és közepes vállalkozás vezetőjeként sokszor azt érezheted, hogy esélyed sincs a “megszoksz vagy megszöksz” elven túl a saját érdekeiket érvényesíteni egy – egy alku során. Nos, nem foglak szuper -kócs hülyeségekkel fárasztani: Igen, sokszor igazad van, mert egy deal alapvetően matek, főleg, ha egy multival üzletelsz. (Itt elolvashatod az alapjait annak, ahogy ők csinálják: LINK) A partnereim sokszor Vevőként is ebben a helyzetben találhatják magukat: A beszállító üzletének annyira kis szeletét képviselik, hogy a partnernek nem éri meg a különleges igényeiket kiszolgálni, vagy válsághelyzetben egyáltalán kiszolgálni őket.

Hogy ez időnként a legnagyobbakkal is megesik, arra jó példa az alábbi ábra:

A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ legnagyobb chipgyára. Erről a piacról itt írtam: LINK. Összefoglalva, ők azok, akik a világ összes okos kütyüjében lévő chippek kábé 60%-át gyártják. Az üzletük döntő többsége az okostelefonok és a számítógépek. Eztán jönnek az egyéb okos kütyük, majd a sor végén ott kullog a komplett autóipar. Csak hogy érzékeltessem a méreteket: Ez a 3% egyébként a komplett autóipari felhasználás közel 70%-a! Tehát, ha kinézel az ablakon, 10 kocsiból 7-ben ezek a chipek zümmögnek. Emellett több szakértő is azt nyilatkozta, hogy egyszerűen az autóiparnak szállított cuccokon nincs akkora profit. Akkor meg minek is törje magát a TSMC?

Tanulság

Na, de nem ezen akarok vekengeni, hiszen a cikk nem erről szól, hanem arról, hogy mit tudsz ebből tanulni? Legyen bármiféle vállalkozásod (okés, a tisztán IT fejlesztés ez alól talán kivétel, bár a pizza&hell kombó ott is alapvető nyersanyag) biztos, hogy vannak beszállítóid. Itt nem csak fizikai termékek eladóiról van szó, hanem azokról is, akik szolgáltatást nyújtanak neked, legyen az karbantartás, bérmunka vagy freelancer programozás.

Az egész történet azzal kezdődik, hogy megvizsgálod, mekkora hal is vagy ebben az akváriumban. Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Nézd meg a partnereid árbevételét, és azt, hogy ebből mennyi pénzt hagytál ott náluk te. A forgalmat nem nehéz megszerezni; legtöbbször elegendő, hogy ha megkérdezed a partner sales felelősét. 10-ből 9 esetben el fogja mondani. Ha mégsem, akkor itt meg tudod nézni: EBESZAMOLO. Ha megvan az adat, jön egy szimpla százalék – számítás: mekkora részt képviselek én az ő tortájából?

Tipp:

Ez a honlap kiváló eszköz egy piacra lépés előtt a vetélytársak megismerésére is. Erről később majd lesz egy bővebb írás.

Szedd össze a fő beszállítóidat, és mindegyiknél csináld meg ezt az elemzést. Ha ezzel megvagy, már van egy reális képed arról, miként is fest az ellátási láncod. Lesz egy efféle táblázatod:

A színek az érdekérvényesítő képességedet mutatják. Ahol piros vagy, ott te vagy a kis hal. Ahol zöld, ott sokkal inkább te diktálod a feltételeket. Itt nyugodt lehet: téged amíg az gazdaságilag lehetséges, ki fognak szolgálni! Azt pedig, hogy mit tudsz tenni azért, hogy ezt az érdekérvényesítő képességet erősítsd, egy következő cikkben fogom körbejárni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s