Akik jól jöttek ki a buliból

Mostanában az online panelbeszélgetések virágkorát éljük. Jópár effélén vettem részt én is, és döntő többségük eléggé hasznosnak bizonyult. Bár nem adja meg a személyes jelenét varázsát, de vannak tagadhatatlan előnyei. Például, ha agyzsibbasztóan unalmassá válik a rendezvény, simán át lehet kattintani egy másik ablakba valami izgalmasabb kontentért. Na, de az a panelbeszélgetés, amelyen a múlt héten vettem rész, minden volt csak unalmas nem. A győri Egyetem szervezésében zajlik egy “Tematikus platform” nevű rendezvénysorozat, ahol ipari és egyetemi emberek beszélgetnek egy adott témáról.

A mostani alkalom fókusza, mi más is lehetett, mint a tapasztalatmegosztás a COVID hatásairól. Voltak kollégák termelő vállalatokról, de ami számomra az újdonság erejével hatott, az a szállítmányozó cégek képviselőinek tapasztalatai. A szegmens két, gyökeresen eltérő profilú de egyaránt nagy játékosa vett részt a beszélgetésen, nevesül a GLS és a Waberer’s egy – egy vezető beosztású munkatársa.

Házhoz jön a minden is

Főleg az előbbi cég beszámolójára voltam kíváncsi, mert ez a szektor eléggé komoly robbanás után van most. A prekoncepciómat megerősítették az elhangzottak, de azért a részletek okoztak meglepetéseket. A GLS nagyon nagyot futott a kiskereskedelmi és lakossági szegmensben. Ez annak fényében, hogy az udvarunkban naponta ha háromszor nem farol be a GLS futár, akkor egyszer sem, nem igazán meglepő. De volt néhány nagyon elgondolkodtató adat. Mindjárt az első, egy általános mutatószám. Az egy főre eső kiscsomag szállítás évi 8 darabról 11 darabra emelkedett. Ez egy hatalmas ugrás, és elsőre nagyon soknak tűnik, de nézzük meg tágabb kontextusban. Ugyanez a szám Németországban 15 db/fő, míg az UK területén 40 db/fő! Óriási potenciál van még ebben a szektorban. Szerintem ez a vásárlási szokásokból eredeztethető. Az elmúlt év alatt a magyarországi GLS közel 35% – ot nőtt, ami azonban elmaradt a régiónk átlagától, ami 60%.

2021 egy főre eső csomagszállítás

Az tisztán látszik, hogy a magyar házhozszállítási piac kilőtt. Ez főleg a webes kereskedelem boomjának köszönhető. Vélhetőleg ez az ütemű növekedés nem fog megmaradni, ahogy az élet kezd visszatérni a normá kerékvágásba, úgy fog konszolidálódni az offline boltok helyzete is. De az biztos – már amennyire bármi is biztos lehet – hogy a webre átment forgalom jó része a weben is marad. Ezt abból gondolom, hogy a számaink messze elmaradnak még a nyugati átlagoktól, de hosszú távon a magyar piac is követi a trendeket. A másik nagyon fontos tényező az pedig vásárlási szokások változása. Az emberek egyszerűen megismerték és megszokták a webes vásárlást. A lezárások eléggé sokáig tartottak ahhoz, hogy ne kényszerként éljék meg a fogyasztók ezt a fajta vásárlási módot, hanem kialakuljanak a személyes rutinok, és szokásként beépüljenek a viselkedéstárukba. Az emberek pedig legnehezebben az új dolgok kipróbálására és a szokásaik megváltoztatására vehetőek rá. Itt pedig pontosan ez történt – új szokások alakultak ki.

Ez egyébként abban is lecsapódik, hogy mind a Waberer’s, mind pedig a GLS beszámolt egy érdekes emberi tényezőről: Ez pedig a fuvarozó, a futár szakma presztízsének növekedése. Azt, akivel a mindennapokban hetenként találkozol, megismered, és jó eséllyel meg is fogod kedvelni. A GLS rengeteg új embert vett fel, zömmel olyan szektorokból, amik megálltak a COVID alatt. Úgy tűnik, hogy hiába a nyitás, ezeknek a kollégáknak döntő többsége nem akar visszamenni a korábbi munkahelyére, legyen az szálloda vagy vendéglátás.

Kérdőjel

A kétségkívül pozitív erősödés mellett azért vannak érdekes eredmények is. Mégpedig a régiós átlagtól való elmaradás. Rendben, hogy növekedtek a számok, de vajon miért csak ennyivel? Mit tud jobban Csehország vagy Szlovénia, ahol majdnem a duplája volt a bővülés a magyar adatnak? A válaszhoz nincs elég információm, így nem is akarok sejtésekben bocsátkozni. Ha esetleg Nekted van ötleted, akkor kérlek, osszátok meg velünk!

Tanulság vállalkozóknak

Ez egy hatalmas lehetőség, viszont egy brutálisan erős versenyhelyzet. A COVID elvégezte az az edukációs folyamatot, amelyre jó eséllyel minimum éveket kellett volna még várni. Az emberek megismerték, megtanulták és megszerették a webes vásárlást, a házhoz szállítást. Ez egyrészt egy kötelező kör lesz mindenkinek, aki kereskedelemmel foglalkozik, másrészt pedig egy lehetőség azoknak, akik most akarnak beszállni a bizniszbe. Másrészről a verseny is óriási. Egyrészt a belépési korlát alacsonyabbá vált. Egy webshop nyitásának költsége elenyésző egy fizikai bolthoz képest, így minden szektorban könnyen piacra lép a konkurencia, legyen az FMCG; divat; építőipari anyagok vagy egyedi telefontok. Erre jön még rá a fullfilment szolgáltatások hazai terjedése is. Ami még jobban leszorítja a piacra lépés költségeit, ezáltal óriási versenyt fog generálni. Ergo, a verseny másik győztese a marketinges szektor lesz. Azt hiszem, érdemes lesz őket is megvizsgálni hamarosan. Addig is, jó üzletelést nektek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s