Mazsolák a kuglófban

Mindenki szereti a mazsolás kuglófot. Aki nem, az meg a csokisat. Gyerekként előszeretettel csipegettem ki a fehér tésztából – főleg ha az már kissé szikkadtabb állagúvá öregedett a stelázsi mélyén – az édes fekete szemeket. Persze Nagyanyám mindig rám szólt, ha látta, de sokszor inkább úgy tett, mintha nem venné észre.

Aztán a kuglóf elfogyott, én megnőttem, és stratégiai beszerző lettem egy nagy cégnél. Volt asztalom, gépem, sőt, mobilom is, no meg rengeteg elszántságom, hogy én itt most megváltom a világot. Ki volt adva a jelszó: Arccal a megtakarítás felé! Körbenéztem hát a portfóliómba, és csakhamar kiszúrtam pár terméket, amelyek alkalmasnak tűntek arra, hogy jól meg legyenek versenyeztetve.

A szimatom nem csalt. Szép, zsíros megrendelések voltak ezek, nagy darabszám, stabil rendelésállomány. Körbe is ment a tender, jöttek az ajánlatok, zöldült az excel rendesen. A végén lett egy szabad szemmel is jól látható eredmény. Aztán jött a beszállító. Kis cég, magánkézben, a tulajdonos kiváló szakember, közepesen modern gépparkkal. Leültünk egymással szemben, aztán jött a meglepetés.

A beszállító udvariasan elém tolt egy kalkulációt. Gépkihasználtságok, anyagköltség, miegymás. A végén pedig egy masszív áremelés, vagy az az opció, hogy ha elviszem azt a pár terméket, akkor keressek gazdát a maradéknak is, mert nem jön ki a matek. Tudomásul vettem, és időt kértem. A következő két hétben megfuttattam a teljes csomagot a potenciális új szállítóknál. Jöttek a módosított árak, ajánlatok, feltételek, és az excel már nem zöldült olyan szépen. A végén aztán maradtunk az eredeti szállítónál, némi árengedmény mellett.

Ekkor tanultam meg, hogy nem lehet kiszedni minden mazsolát a kuglófból.

Egy cégnek sok termék kell a működéséhez. Ezek közül mindegyik kritikus tud lenni, ha beépülő alkatrészről van szó, függetlenül attól, hogy egy vagy száz darab kell belőle egy késztermékbe. Ezek a termékek a legproblémásabbak beszerzői szempontból. Ki fogja legyártani neked? Hát az, akinek megéri. Két választásod van: vagy olyan árat fizetsz valakinek, hogy megérje, vagy pedig a kérdéses tételt hozzácsapod valami máshoz, valami olyanhoz, ami nagyon jó üzlet. Ha van egy évi egymillió darabos igényed egy egyedi forgácsolt alkatrészre, akkor az, aki megnyeri a gyártást, szívesen le fogja reszelgetni mellé azt az évi 1000 darab speciális alkatrészt is. De mi lesz, ha elviszed a mazsolát? Marad a szikkadt tészta.

Tanulság

Lásd az egész képet, ne csak a részleteket. A beszerzés alapvetően a profit növeléséről szól, nem a megtakarítások növeléséről. Nagy multiknál nem mindig egyértelmű ez a különbségtétel, de egy kis vagy közepes vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy KPI alapon megnehezítse a saját életét. Ha tenderesztetsz valamit, mindig nézd meg, hogy miként fog az hatni az üzleted többi részére. Lehet, hogy ami elsőre jó ötletnek tűnik, az összességében csak nehezíti az életet, és drágítja a terméket.

Természetesen van ennek egy pozitív olvasata is. Ha van egy anyag, amire szükséged van, de nem igazán tudod jól megszerezni, mert annyira speciális vagy kevés, akkor próbálj meg mellérakni valamit, amitől mindjárt vonzónak tűnik a csomag. Mert ha csomagot tendereztetsz, akkor a finom mazsola egyből kívánatosabbá teszi a szikkadt tésztát is mellette. Persze, amikor a csomagot összerakod, figyelned kell arra, hogy egymást gyártástechnológiailag vagy anyagoldalról kiegészítő termékek kerüljenek bele.

Tipp

Érdemes ezeket a szempontokat már a terméktervezésnél figyelembe venni. Példa #1: Speciális acélminőségből készül egy nagy darabszámban vásárolt alapanyagunk. Igény lesz egy másik darabra is, amit eleve úgy tervezünk meg, hogy a már futó acélminőséget használja, akkor is, ha az nem optimális, csak „elég jó”. Miért kell ez? Mert az MOQ 5 tonna, ebből a cuccból meg készül évente 800 kilónyi anyag. De a futó termék úgy megeszik évi 30 ~40 tonnát, az a plusz pár száz kiló fel sem tűnik majd.

Példa #2: Van egy beszállítónk, ahol a cégünk részesedése az árbevételből meghatározó. A szállító jó, a termékek minősége problémamentes. Egy kisszériás termék tervezéskor úgy próbáljuk megalkotni a design-et, hogy a beszállító technológiájára legyen optimalizálva.

A lehetőségek száma nem végtelen, de ha odafigyelsz, és főleg együtt tudsz működni a társosztályokkal, akkor sokkal jobban tudod majd összerakni a beszállítói portfóliót. És akkor nem kell félni, hogy nem jut mazsola a kuglófba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s