Tényleg csak ennyi az annyi?

Mindennek ára van, ez örök igazság. De hogy pontosan mennyi is az ár, amit ki kell fizetni egy – egy tételért, az nem mindig magától értetődő. Ha fogom magam és átmegyek a szomszéd kisboltba egy doboz tejfölért, mert elfogyott, akkor ott jóval többet fizetek, mintha a város szélén épült neoranda stílusú bevásárlóközpontot keresném fel. De az ottani bevásárlásra még rájön a benzin, az idő, no meg az idegeskedés, hogy már megint parkolóhelyet kell vadásznom a karalábéval jelzett sorban, mert a padlizsán már megtelt. Vagyis a végén nem is biztos, hogy olyan drága az a kisbolt.

Rejtett költségek

Ezeket a nem látható költségeket híjuk viszonylag egyértelmű módon rejtett költségeknek. Maga a fogalom úgy vélem nem igényel túl sok magyarázatot. Másfeles tejföl, 629 forint. Lehet a kasszához fáradni. Aztán jön a meglepetés. Még ez jön rá, meg amaz, meg még ez a pici pluszköltség. Ez a jelenség hatványozottan igaz tud lenni akkor, amikor nagyságrendekkel bonyolultabb termékeket vagy szolgáltatásokat kell megvenni. Mindig van valami kis csavar a történetben. Itt van a legjellemzőbb 5 rejtett költség:

  • Rendelési egység: Szépen hangzik az ár, de egyszerre nem egyet, hanem egy egész csomagot kell megvásárolnod az adott termékből. Ha neked nincs szükséged mindre, vagy lejár a szavatossága, mielőtt elhasználnád, akkor ez nettó veszteség a számodra. A felesleg árát hozzá kell számolni a hasznos darabok árához. Ha nem lesz belőle selejt, akkor is adott esetben számolni kell a tárolás megnövekedett költségeivel, vagy nagyobb tételeknél a benne álló tőke költségével.
  • Fuvarparitások: Nagyon nem mindegy, hogy EXW; FCA vagy DAP. Egyes termékek esetén a fuvarozással, vámolással, csomagolással kapcsolatos költségek az áruérték komoly százalékára rúghatnak. Ha költséget kalkulálsz, mindig tedd fel a kérdést: “Mennyibe fog ez nekem kerülni, akkor, amikor felhasználom?
  • Szállítási idő: Főleg egyedi termékeknél/szolgáltatásoknál vagy szerszámoknál jön markánsan elő a kérdés. A hosszú szállítási idő lehet, hogy árban kedvezőbb, de addig hiányozni fog a cucc. Ha határidős üzleted van, akkor ezen akár el is úszhat, de pl egy termelőszerszámnál a plusz három – négy hét ennyi kiesést is jelent a termelésből. Az pedig súlyos összegre rúgó elmaradt hasznot jelent
  • Emelkedő ár: Szolgáltatásoknál jellemző, hogy egy pár hónapos tesztidőszak (kevésbé szépen szólva a beetetés) után megemelkedik a szolgáltatás igénybevételének ára. Nem hiszem, hogy ezt tovább kell ragozni, oda kell figyelni ezekre a trükkökre.
  • Csatolmány: Jártunk úgy, hogy a keresett gép jó is volt, szép is volt, és még az ára is rendben lett volna, de aztán a végén a kedves sales – ügynök kibökte, hogy csak az ő szoftverükkel működik, és csak akkor, ha ők végzik a géphez tartozó szerszámbetétek designelését. Persze ott már fogott annyira vastagon a ceruza, hogy inkább azt mondtuk: Kosz, de inkább nem.

+1 = Fizetési határidő: Kicsit kilóg ebből a sorból, mert ez előnyként is tud realizálódni a mindennapokban. Ha előre meg kell finanszíroznod a vásárlást, akkor ott tőke-költséged lesz. Viszont előfordul az is, hogy gyorsabban adod el a vásárolt árut, mint ahogy ki kellene fizetned. Erről írtam itt: LINK. Ha így van, akkor pedig nagyon jól is járhatsz a nap végén

Érdemes hát odafigyelni a beszerzésekre. A Dalai Láma is megmondta:: az a forint, amit nem költesz el, a zsebedben marad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s