No more Diesel!

A Gyors és Dühös széria a kilencedik részéhez ért. A post-COVID éra akciófilmekre kiéhezett populációja úgy tűnik kajálja kopaszék újabb autós száguldását. Van még egy sorozat, aminek hamarosan kint lesz a hetedik része, és ami szintén az autós társadalom életét befolyásolja majd. Szemben a fenti filmmel, ez prózában jön ki, viszont ennek ellenére nagyobb hatása lesz a benzingőz őrültek életére, mint egy űrben driftelő Pontiacnak.

Az EURO7 szabványról van szó. Röviden összefoglalva a szabvány lényegét: Az Úr 2025 évétől kezdve az Unió olyan határértékeket állapít meg a benzines és diesel meghajtású belső égésű motorokra, amik a jelenlegi technológiai szinten – meg az akkorin is – teljesíthetetlenek. Itt elég jól részletezve van laikusoknak a technológiai oldala a dolognak: LINK

Ez nem egy műszaki blog, de érdemes elgondolkozni, hogy mit fog ez az ipar és azon belül is az autóipar számára jelenteni. Elektromos autók lesznek mindenhol. Ez nagyon jól hangzik így a 38C° hőhullám alatt, de aki már látott hagyományos és elektro-motor gyárat belülről, az tudja, hogy egy elektromos motorhoz nagyságrendekkel kevesebb alkatrész fog kelleni, és a szereléséhez is sokkal kevesebb emberi munkára van szükség. A társadalmi – politikai részébe nem mennék bele, az egy egész komoly elemzést igényelne, hiszen az elektromosságra való áttéréshez Kína alapanyagain át vezet az út.

A kevesebb alkatrész pedig kevesebb beszállítót jelent. Egy normál belső égésű motorban 2000+ mozgó alkatrész van, miközben egy elektromosban 20+. Ez azt jelenti, hogy a beszállítói szám is hasonló nagyságrendben fog összezsugorodni. Igen, ennyivel kevesebb beszerző is fog kelleni. Azok, akik nem a motorhoz gyártanak alkatrészeket kicsit nyugodtabbak lehetnek, mert ezekhez is kelleni fog légzsák, és ülni is kell bennük valamin. Ami viszont egy lehetőség, hogy a sok elektromos autó infrastruktúrát is igényel. Töltőállomásokat, csatlakozókat, miegymást. Szóval 2025 – 2030 érdekes időszaka lesz az iparnak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s