Ki vagyok én?

2001 óta dolgozom az ellátási láncban. Ennek döntő többségében a beszállítókkal tárgyaltam, minősítettem őket, építettem ki a rendszereket, és próbáltam beintegrálni őket partnerként a rendszerbe. Több – kevesebb sikerrel. Voltak, akikkel hosszú, gyümölcsöző lett a kapcsolat, másokkal kevésbé jártam jól. Azt vettem észre az első évek után, hogy vannak cégek, amelyek működnek, építkeznek, mások pedig eltűnnek a süllyesztőben, noha a szolgáltatás, a termék, az ötlet egyformán piacképesnek tűnt. Elkezdett érdekelni a miértje. Ha nem a termék, akkor mi a különbség?

Közben egyre mélyebb ismereteim lettek a vállalatok működéséről. Beszerzés, logisztika, projektmenedzsment, raktározás: mindegyik egy újabb mérföldkő volt kül- és belföldön egyaránt. Ekkor érett meggyőződésemmé: a rendszerépítés az a pont, ahol eldől, hogy egy ígéretes cégből sikersztori lesz – e, vagy egy újabb lábjegyzet a cégbírósági csődeljárások sorában. Közhely, hogy a vállalatvezetés egy szakma. Én hiszem, hogy a vállalatépítés, az infrastruktúra, a partneri környezet kiépítése szintén az. Egy külön világ.

A további években ebbe az irányba orientálódtam. Dolgoztam multinacionális cégek zöldmezős beruházásán Magyarországon, termékáthelyezési projekten egy multi induló szlovákiai gyárában, vezettem raktári projektet Csehországban, építettem ki beszerzési szervezetet a nulláról, vettem át és hoztam helyre válságban lévő ellátási – láncot. Volt saját vállalkozásom, amit a 2009 – es válság vitt el, a másik sikeres lett, de a megváltozott jogszabályi környezet ellehetetlenítette és van, amelyiket át kellett pozicionálni a COVID miatt. De ami nem változott, az az a meggyőződésem, hogy a rendszer – és üzlet építés egy szakma, és én ezt a szakmát akarom minél magasabb szinten művelni.

Schunder László